Fjerkræ og bronze

1996 lagde Svendborg Kommune planer for renovering af byens gamle Gåsetorv. Sammen med store dele af den indre by skulle torvet brolægges – i øvrigt en løsning, der kom til at sikre kommunen Brolæggerprisen 1997. Jeg blev bedt om at lave et skulpturforslag med udgangspunkt i det gamle fjerkrætorvs navn og historie.

Det lille torvs aldrende huse ville i mine øjne ikke kunne harmonere med en nonfigurativ komposition i stål og glas – eller granit. En gås var sagen. Gerne en lidt mystisk gås, der kunne indtage og vogte torvet.


Spørgsmålet var, om jeg ville lave sådan én, eller om jeg skulle henvise til en kunstner, der var mere fortrolig med fjerkræ.

Jeg slog til og fik snart et skitseforslag godkendt. Og så gik den vilde jagt. En flot, hvid gås blev indfanget på et pløret østfynsk jordstykke af en husmand med gummistøvler, blå kittel og en temmelig lang kæp. Det smukke dyr måtte lade livet for kunsten.

Denne gås var i lang tid mit studieobjekt – indtil familien gjorde oprør og forlangte den destrueret. I dag kan jeg vel indrømme, at koncentrationen af sorte fluer omkring Egeskov var høj den sommer.

Støbningen af gåsen blev gennemført i tæt samarbejde med bronzestøber Jørn Svendsen fra Skulpturstøberiet i Svendborg. I 1996 udførte Jørn endnu støbeforme i den traditionelle blanding af gips og tegl. I dag har Skulptur-støberiet lagt den gamle teknik på hylden, og alle støbninger udføres nu i “shell-casting” – en metode baseret på nyudviklede materialer og tynde formskaller, der giver uhyre præcise aftryk. Se mere om Skulpturstøberiet og om den nye teknik på www.skulpturstoeberiet.dk.


– Søren West

Firma

Adresse

Kontakt

Søren West | Billedhugger